Reynard heeft nu een academie van topkwaliteit: “We waarderen dat Van Sadelhoff met ons meegroeit.”

 

Bij de oprichting van Reynard was direct één ding duidelijk: een eigen academie is een cruciaal onderdeel van het plan om het beste hoogspanningsbedrijf van de wereld te worden. In samenwerking met Van Sadelhoff Learning Services is de Reynard Academy gebouwd. Managing Director Jonne Schortinghuis van Reynard vertelt over de ontwikkeling van de academie.

Het was een prachtige kroon op het werk: in november 2023 werd de Reynard Academy goedgekeurd door DNV. Met het certificaat is onafhankelijk vastgesteld dat de academie van het bedrijf van hoge kwaliteit is. “Want DNV is de Rolls Royce in de certificeringswereld”, zegt Schortinghuis. “Zij keuren niet zomaar een academie goed. Samen met Van Sadelhoff hebben we hiervoor anderhalf jaar heel veel werk verzet.”

Nieuwe norm in de branche

Reynard is ontstaan vanuit een afdeling van Visser & Smit Hanab. Het bedrijf sluit over heel de wereld hoogspanningskabels aan, waarbij de focus de afgelopen jaren voornamelijk lag op de windmolens op zee. Reynard heeft nu tussen de 300 en 400 professionals die werkzaam zijn in de hoogspanningsmarkt. “Vanwege de energietransitie zijn er heel veel mensen nodig voor dit werk. Maar die mensen zijn er niet. Dus moeten we die zelf opleiden. Het werk vraagt ook om hele specialistische kennis. Als je iets verkeerd doet, heeft dat gigantische gevolgen. Daarom zijn er extra opleidingen nodig om dit veilig en vakkundig te installeren.”

Met de eigen academie wilde Reynard bovendien een nieuwe norm stellen in de branche. “We zagen dat de kwaliteit van het personeel achteruitging. Dan kan je met je vinger wijzen of er iets aan doen. Wij hebben nu de lat op een hoogte gelegd, waarvan wij zeggen: dat niveau moet je minimaal hebben, als je voor ons wil werken. Alleen zo kunnen we garanderen dat we als bedrijf topkwaliteit leveren.”

Samen met Van Sadelhoff Learning Services is in 2022 begonnen om de academie op te bouwen. Dat ontwikkeltraject begon met een grondig onderzoek. Schortinghuis: “Van Sadelhoff is in gesprek gegaan met alle hoofdrolspelers in de branche. Hoe ziet het werk eruit? Wat moet de ideale monteur kunnen? Zo is de basis ontstaan voor een opleidingspakket, dat zich daarna steeds verder heeft uitgebreid.”

DNV certificaat

In totaal is er anderhalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de academie. Gedurende traject ontstond namelijk het idee om de academie onafhankelijk te laten keuren door DNV. Om dat certificaat te bemachtigen, moest voldaan worden aan zware eisen. “Het duurde daardoor langer dan van tevoren gedacht, maar het was een goede keuze om door te zetten. DNV keek naar elk detail. Voor ons was niet altijd duidelijk waarom sommige zaken belangrijk waren om vast te leggen, maar Van Sadelhoff heeft dat ons telkens goed uitgelegd. Er is daardoor een heel sterke structuur ontstaan.”

Na een pilottraject met zes mensen, is in het voorjaar van 2024 de Reynard Academy echt geopend. Elke opleiding is een leerwerktraject van zo’n negen maanden, maar altijd wordt per individu gekeken welke modules noodzakelijk zijn. Inmiddels is er een wachtlijst voor de academie, met mensen vanuit heel Europa. Vanwege het internationale karakter van het bedrijf is dicht bij Schiphol een hypermodern trainingscentrum van 3.000 vierkante meter gebouwd. Dat wordt gebruikt voor de nieuwe mensen én voor het continu bijscholen van medewerkers.

Voor Reynard was het een bewuste keuze om zelf een academie te ontwikkelen en niet samen te werken met een opleidingsinstituut. “Wij willen dat mensen na hun opleiding bij ons komen werken en dan foutloos hun werk doen”, zegt Schortinghuis. “Elk foutje heeft enorme gevolgen. Dus als bedrijf hebben wij een groot belang bij een goede opleiding. Daardoor kijken wij tijdens de opleiding naar veel meer zaken dan een externe partij zou doen.”

Samenwerking met Van Sadelhoff

Schortinghuis kijkt met een goed gevoel terug op ontwikkelingstraject met Van Sadelhoff. “Vanaf het eerste gesprek verloopt de samenwerking op een positieve, professionele en prettige manier. We hebben een aantal basisafspraken gemaakt en zijn gewoon gaan bouwen. We waarderen dat Van Sadelhoff met ons meegroeit. Twee jaar geleden konden we niet inschatten hoe Reynard er nu uit zou zien. Van Sadelhoff heeft zich continu aangepast. We maakten afspraken, maar als die een week later toch veranderd moesten worden, bespraken we dat. Die flexibiliteit is fijn.”

 

Meer weten over deze samenwerking? 

In de praktijk