Wat begon met één training leidde tot een gezamenlijk opleidingsinstituut voor medewerkers in de procesindustrie. Van Sadelhoff Learning Services en branchevereniging VOMI hebben al jarenlang een nauwe samenwerking. Mark Ammerdorffer, voormalig directeur van de VOMI en mededirecteur van de VOMI Academie, deelt zijn ervaringen.

De kracht zit in de combinatie van inhoud en vorm, stelt Ammerdorffer. Van Sadelhoff Learning Services kan zowel opleidingen ontwikkelen als organiseren. “En, ook belangrijk, ze hebben daarbij ook nog eens een gezond commercieel gevoel.”

 

Intensieve samenwerking

Ammerdorffer werkt nu ruim vijftien jaar samen met Van Sadelhoff. Als directeur van de VOMI, de branchevereniging voor dienstverlenende bedrijven in de procesindustrie, gaf hij in 2008 het bedrijf de opdracht om de training ‘Sitemanagement’ te ontwikkelen.

Vanaf dat moment is de samenwerking stap voor stap geïntensiveerd. Dat begon met de ontwikkeling van nog een aantal opleidingen én de organisatie daarvan. Want al snel bleek dat laatste een te grote belasting voor het secretariaat van de VOMI. “Vooral de intensieve en soms wat chaotische drukte vlak voor een training past beter bij een organisatie als van Sadelhoff. Wij waren er zo veel tijd aan kwijt, dat het ten koste ging van andere dingen.”

 

VOMI Academie

In 2013 werd door Ammerdorffer en Eric van Sadelhoff besloten om samen een nieuw opleidingsinstituut op te richten: de VOMI Academie. In eerste instantie onder de vlag van de VOMI, maar vanaf 2018 als zelfstandige bv. Ammerdorffer en Jasper Scherpenborg, de huidige directeur van Van Sadelhoff, hebben daar de leiding over.

“Een bv, met winstoogmerk dus, is de enige manier om concurrerend te zijn”, zegt Ammerdorffer. “Je moet daarom een partij hebben die een commercieel gevoel heeft. Tegelijkertijd moet er ook vanuit de inhoud met de bedrijven en medewerkers meegepraat kunnen worden. Van Sadelhoff beheerst beide aspecten en groeit continu mee met de behoeften van de VOMI-leden. De VOMI Academie is zodoende in staat om zich proactief op te stellen en de juiste producten te ontwikkelen.”

 

Van Sadelhoff beheerst beide aspecten en groeit continu mee met de behoeften van de VOMI-leden. De VOMI Academie is zodoende in staat om zich proactief op te stellen en de juiste producten te ontwikkelen.”

 

Competenties

Van Sadelhoff is bij alles rondom de VOMI Academie betrokken; van de strategische koers tot het uitvoeren van de operationele taken. “Van Sadelhoff heeft alle competenties in huis op een academie op te zetten en vervolgens zelfstandig te runnen. Ze kunnen alle inhoudelijke én organisatorische aspecten verzorgen.”

De VOMI Academie blijkt van grote toegevoegde waarde voor de leden van de branchevereniging. Vrijwel alle bedrijven maken inmiddels goed gebruik van de (HRD) dienstverlening. Dat komt allereerst doordat de opleidingen op de markt gericht zijn.

“Projectbeheersing bijvoorbeeld is bij een algemene particuliere onderwijsinstelling niet gericht op de procesindustrie, terwijl dat wel fijn is”, legt Ammerdorffer uit. “Het is namelijk een aparte sector, met eigen voorwaarden en gebruiken en vooral een enorme focus op veiligheid. Daarom komen de trainers van de VOMI Academie ook uit de sector zelf.”

 

Ontwikkeling academie

De ontwikkelingen zijn met de oprichting van de VOMI Academie niet gestopt. Het bedrijf was in eerste instantie vooral een opleidingsaanbieder, maar beweegt zich nu steeds meer richting een organisatie die brede ondersteuning biedt op het gebied van HRD. Want daar ligt een grote behoefte in de procesindustrie.

“We willen bedrijven helpen om elk jaar weer op een hoger niveau te komen op het gebied van personeelsontwikkeling en organisaties ondersteunen om wendbaar en concurrerend te zijn. De VOMI Academie krijgt dus steeds meer een adviserende rol, met meerjarenafspraken. Zo zijn we zelf klaar voor de toekomst én helpen we bedrijven toekomstbestendig te worden.”

Meer weten over deze samenwerking? 

In de praktijk